Cociña galega e menú das festas tradicionais
Cando falamos de cociña tradicional galega sempre acode á nosa mente o nome de Álvaro Cunqueiro e a obra A Cociña Galega, (Galaxia, 1973) a referencia obrigada para todos os gastrónomos interesados pola nosa cociña. A obra orixinal de Cunqueiro non é un recetario, senón un tratado de gastronomía galega, onde se pode encontrar desde como matar un porco a unha serie de reflexións sobre o marisco e o viño en Galicia, por poñer un exemplo, así como os menús en días de festa. Desta obra orixinal deriváronse moitos recetarios, pero non esquezamos que non son del, pois supoñemos que o seu gran coñecemento da nosa cociña derivouse do seu gusto polas comelladas e a conversa de sobremesa, mais non do traballo nos fogóns.
Houbo uns anos en que nas festas patronais das nosas aldeas, os menús tradicionais foran substituídos por outros pratos, case sempre adaptacións “ao noso xeito” de pratos vidos de fora de Galiza, e que deixaban un pouco de lado a nosa cociña tradicional, resultando, nalgúns casos, en pratos híbridos de dubidoso gusto e un esqecemento dosnosos sabores máis puros.
Esta fin de semana foron as festas de San Bartolomeu, patrón das colleitas, e quero render a miña homenaxe a María Manuela, por agasallarnos que nos agasallou cun menú da montaña absolutamene delicioso, recuperando o tradicional.
Destaco o bacallau cocido do segundo día.